Naar Inkt Vissen header

Sterke verhalen met een luchtje

Een boek met een luchtje: Naar Inkt Vissen. Deze stinkende publicatie leverde Today drie nominaties voor ADCN-lampen (Art Directors Club Nederland), een Zilveren ADCN-lamp voor Grafische Vormgeving, een D&AD-nominatie uit Londen en een nominatie voor een European Design Award op. Plus de nodige media-aandacht.

Hoe het zover kwam? Bij de visafslag in Scheveningen haalde Today de inkt op van gevangen inktvissen. Anderhalve liter, afkomstig van de pijlstaartinktvis, genoeg voor een oplage van 1.000 boeken. Volledig ecologische inkt: er kwam geen chemische toevoeging aan te pas.

De Rotterdamse schrijvers Menno Smit en Edwin de Voigt schreven met een kroontjespen gedichten en illustratoren zetten de mooiste lijnen op papier. Het geheel werd met de hand gezeefdrukt en ingebonden met oerdegelijk vissersdraad. Het resultaat? 48 pagina’s vol sterke (zeemans)verhalen. Het eerste boek van Nederland waar een luchtje aan zit.

Het stinkboek werd al snel gespot en opgepikt door nationale en internationale media. Zo verscheen er een item in een Turkse krant en op de Turkse televisie. Ook op verschillende Nederlandse en buitenlandse online blogs werd aandacht besteed aan Naar Inkt Vissen. Het boek was bovendien onderdeel van de expositie Teaming Up in galerie Transnatural in Amsterdam.

03
Squidinkbook_cover

Proces

Today voer uit de veilige havens, trotseerde de grenzen van de boekdrukkunst, maakte vieze handen en zeefdrukte sterke verhalen met stoere illustraties. Ingebonden met oerdegelijk vissersdraad. Een proces waar we trots op zijn!

Een greep uit de bundel

Hierbij, geschreven door Menno Smit en Edwin de Voigt en geïllustreerd door het Today team en vrienden, een aantal stukken uit de bundel.

De kers op de taart

Het stinkende boek kreeg diverse nominaties (European Design Award en DA&D-Award) en won een zilveren ADCN-lamp in 2014. Veel media aandacht in binnen-en buitenland over ‘the squid ink book’.

23
04

Boek bestellen?

De allerlaatste 40 exemplaren van het boek zijn nog te koop. Het was een eenmalige oplage van 700 unieke exemplaren. Wil je het boek bestellen, stuur dan een mailtje naar: info@today.nl
Kosten zijn €50,- inclusief verzendkosten.

Squikinkbook_bestellen
Related Projects
NL / EN