banner2

Vulkaanuitbarsting van Eyjafjallajökull

Op 14 april 2010, barstte de vulkaan voor de tweede keer uit. Heel Europa was in de ban van de vulkaan, want het hele vliegverkeer lag helemaal op zijn gat. En dat allemaal door het piepkleine plaatsje Hvolsvöllur dat aan de voet van de Eyjafjallajökull in IJsland ligt. Het nieuws omtrent de vulkaan en zijn aswolk was grotendeels negatief. Wij vonden het een inspiratiebron om er een positieve draai aan te geven. IJsland kon wel wat positieve publiciteit gebruiken.

Binnen enkele weken lag er vijf kilo as op het bureau in Utrecht. Today vereeuwigde de as door er inkt van te laten maken en dat te gebruiken voor een bijzondere uitgave: het Vulkanenboek, met illustraties en tekst. Het boek werd gepresenteerd in de Hot Ice Gallery in de Westergasfabriek te Amsterdam.

Burgemeester Ísólfur Gylfi Pálmason uit IJsland was speciaal aanwezig bij de boekpresentatie om het eerste exemplaar in ontvangst te nemen. Ísólfur Gylfi Pálmason is burgervader van Hvolsvöllur. Een piepklein plaatsje met 850 inwoners, maar met grote invloed op de wereld in 2010. Het ligt aan de voet van de Eyjafjallajökull, de vulkaan die afgelopen jaar de luchtvaart stil legde.

In deze mooie uitgave komen kennis en creatie van een vijftiental ontwerpers en illustrators samen. Ook heeft een vulkanoloog van de Universiteit van Utrecht een belangrijke bijdrage aan het boek geleverd. Hij heeft de vulkaanas microscopisch in kaart gebracht. Het blijkt een geschiedenisboek aan informatie te zijn en bovendien zit het vol met mineralen. Het boek is een doorkijkje naar de ontzettend mooie en inspirerende omgeving van IJsland waar de vulkaan actief was.

Tot op de dag van vandaag staat het nieuwsbericht over het Vulkanenboek op de website van Iceland Air.

Vereeuwigd in de cover

Er werd contact gezocht met IJsland met de vraag of er vulkaanas opgestuurd kon worden. Binnen enkele weken lag er 5 kilo as op het bureau in de Utrechtse studio. De omslag van de bijzondere uitgave is gemaakt met de vulkaanas. Een speciale en bovendien zeer arbeidsintensieve techniek met een soort van schuurpapier als resultaat.

10
05
02

Boekpresentatie

Het vulkanenboek is gepresenteerd en tentoongesteld in Hot Ice Gallery  op het Westergasterrein in Amsterdam. De burgervader Gylfi Pálmason van HvolsvöllurÍsólfur was speciaal aanwezig om het eerste exemplaar in ontvangst te nemen.

Related Projects
NL / EN